Łosoś duszony na maśle

Dieta rybna obok warzywnej od dawna postrzegana jest jako najzdrowsza. Już przed wiekami ryby dominowały na stołach wielu krajów nadmorskich, które nie mogły poszczycić się polami uprawnymi czy dostatnią hodowlą zwierząt. Morza i oceany dostarczają nam pożywienia nadal, choć w wielu regionach niekontrolowane połowy ryb doprowadziły do zaniku ławic popularnych gatunków. Coraz częściej zastanawiamy się, czy rybę wyłowiono

Czytaj dalej

Skrzydełka na słodko pieczone w piekarniku

Każdy ma swoją ulubioną potrawę z grilla, z piekarnika lub z kociołka. Pieczenie mięsa bezpośrednio nad ogniskiem to jednak zadanie, którego podjąć się mogą nieliczni. Nawet popularne grillowanie niektórym może przysporzyć sporo trudności. Stary spór o to, jakie grillowanie jest tym „prawdziwym” tu pozostanie bez rozstrzygnięcia. Miłośnicy grillowania na węglu drzewnym pozostaną przy swoim, podobnie jak posiadacze grillów

Czytaj dalej

Sałatka z pomidorów z mozzarellą na słodko

Pomidory pojawiają się na naszych stołach zwykle dopiero latem. Kiedyś działo się to za sprawą ogrodników, którzy to warzywo uprawiali w celach handlowych w licznych podmiejskich szklarniach. Nazywano ich pieszczotliwie… badylarzami. Współcześnie pomidory towarzyszą nam przez cały rok, ale od późnej jesieni do wczesnej wiosny smak ich już tak nie zachwyca, mimo że wyglądem czarują. Spodziewając się gości

Czytaj dalej

Kurczak na słodko-kwaśno

Miłośników samodzielnego gotowania potraw można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy niezmordowanych poszukiwaczy nowy potraw i smaków, lubiących eksperymentować odkrywców, gotowych na najzuchwalsze kulinarne asocjacje. Jest też ta druga grupa, która korzysta ze sprawdzonych przepisów, zwłaszcza tych prostych, które nie wymagają szczególnej wiedzy kucharskiej czy kunsztu. Nie oznacza to, że ci drudzy są gorsi, nie cechuje ich

Czytaj dalej

Pyszna zupa warzywna

Choć hasło „szybko, smacznie i zdrowo” wielu z nas uzna za pełne sprzeczności, to jednak można ugotować zupę szybko, która będzie smaczna, a posilenie się nią doda nam zdrowia. Wszak to od nas zależy, czy będziemy się potrawą niezdrowo objadać, jeść posiłek o niewłaściwej porze i w dodatku w pośpiechu. Pachnie żartem i tak w istocie jest, ale

Czytaj dalej

Pyszny rosół ze skrzydła indyka

Jest wiele zup, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Są zupy, które można zaliczyć do błyskawicznych, choć określenie to może kojarzyć się z zupkami z torebki lub gotowymi zupami z opakowań, które wystarczy zalać wrzątkiem, zagotować i tylko odgrzać. Do zup „błyskawicznych’” rosołu zaliczyć nie można. Niestety, ugotowanie dobrego rosołu wymaga cierpliwości. Nie zmienia to faktu, że

Czytaj dalej