Pyszna zupa warzywna
Choć hasło „szybko, smacznie i zdrowo” wielu z nas uzna za pełne sprzeczności, to jednak można ugotować zupę szybko, która będzie smaczna, a posilenie się nią doda nam zdrowia. Wszak to od nas zależy, czy będziemy się potrawą niezdrowo objadać, jeść posiłek o niewłaściwej porze i w dodatku w pośpiechu. Pachnie żartem i tak w istocie jest, ale jednak to najprawdziwsza prawda. Jak ugotować zupę warzywną szybko? Czy zwykła zupa warzywna będzie posiłkiem smacznym i zdrowym? Czy taką zupą zaspokoimy głód? Oto prosty przepis na pyszną zupę warzywną.
Pyszna zupa z warzyw – składniki
Zup warzywnych jest tyle, ile warzyw na świecie. Poniższy przepis dotyczy tradycyjnej zupy wielowarzywnej, którą w wielu polskich domach gotuje się od lat. Jeśli ktoś ma problem z określeniem „tradycyjna” niech go zamieni na „typowa”, „powszechna” lub „wszystkim znana”. Zupki warzywne niekiedy nie są lubiane przez dzieci, głównie z powodu niezbyt wyrazistego smaku i kawałków warzyw. Sytuację ratuje blender. Jakkolwiek wiele zależy od odpowiedniego przygotowania – nie tyle samej zupy warzywnej, co potencjalnego konsumenta. To dlatego wiele matek zupę wielowarzywną przedstawia dzieciom jak zupę wiosenną, słoneczną lub zupkę bajkową. Wszystko po to, aby naprawdę smaczną, zdrową i sycącą zupę warzywną dzieci jeść chciały. Z dorosłymi kłopotu raczej nie ma.
Warto zapamiętać, że zupa warzywna swą szybkość przygotowania zawdzięcza włoszczyźnie. Brak mięsa przyśpiesza proces gotowania każdej zupy, ale w większości przypadków zupa warzywna na mięsie gotowana będzie. Mięso użyjemy z wyboru lub… z lodówki. W jej zamrażalniku zawsze coś się znajdzie: resztki kości od schabowego, udko kurczaka, może zapomniana porcja żeberek… Można też bez mięsa. Warto jednak wiedzieć, że najlepsze zupy gotowane są na kościach!
Pozostałe składniki zupy warzywnej:
- por (1 szt.)
- marchew (korzeń)
- pietruszka (korzeń i natka)
- fasolka szparagowa (1/2 kg)
- kalarepa (2 główki)
- soczewica czerwona (25 dkg)
- cebula (2 szt.)
- przyprawa do zup (lub sól i pieprz)
Zupa warzywna – przygotowanie
Każdą lub prawie każdą zupę rozpoczynamy od ugotowania wywaru. Jeśli to ma być zupa warzywna z mięsem, trzeba najpierw ugotować wywar. Sposób gotowania wywaru mięsno-warzywnego powinien być przedstawiony w odrębnym przepisie (i tak pewnie będzie), ale tymczasem wystarczy informacja, że do zupy warzywnej mięso prużymy w garnku z wodą na małym ogniu, z dodatkiem 1-2 liści laurowych, ziaren czarnego pieprzu oraz kilku kulek ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywaru dodatki te usuwamy z garnka, bowiem ich rozgryzienie podczas posilania się zupą najczęściej irytuje.
Jeśli mamy wywar gotowy, dodajemy przygotowane i drobno posiekane warzywa. Proces gotowania zupy warzywnej od tej chwili nie będzie długotrwały. Warzywa nie powinny się rozgotować. Dlatego najpierw gotujemy te składniki, które wymagają dłuższego gotowania. Tym składnikiem jest soczewica. Gdy mamy pewność, że soczewica jest gotowa, w kolejności do garnka wędruje fasolka szparagowa oraz pokrojona w kosteczkę kalarepa. Utartą na grube ząbki marchew oraz pietruszkę dodajemy na samym końcu gotowania zupy warzywnej. Podobnie czynimy z grubo pokrojonym porem i cebulą.
Zupy warzywnej nie powinno się zabielać w garnku. Dodanie łyżki śmietany na talerzu łagodzi smak zupy i ją schładza, alei tu jest działaniem z wyboru. Zupa warzywna niezabielana śmietaną czy jogurtem też jest smaczna.