Pyszny rosół ze skrzydła indyka

Jest wiele zup, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Są zupy, które można zaliczyć do błyskawicznych, choć określenie to może kojarzyć się z zupkami z torebki lub gotowymi zupami z opakowań, które wystarczy zalać wrzątkiem, zagotować i tylko odgrzać. Do zup „błyskawicznych'” rosołu zaliczyć nie można. Niestety, ugotowanie dobrego rosołu wymaga cierpliwości. Nie zmienia to faktu, że dobry rosół ugotować warto umieć. Jak przygotować pyszny rosół ze skrzydła indyka?

Rosół ze skrzydła indyka – produkty

Do tego celu musimy kupić skrzydło indyka. Jest to całkiem spory kawał mięsa ze skórą i kośćmi. Rosół ze skrzydła indyka będziemy gotować w odpowiednio dużym garnku. Na pewno nie jest to pomysł na zupkę dla 1-2 osób, bowiem duży garnek wymaga odpowiedniej ilości wody. Oprócz indyczego skrzydła musimy mieć  zestaw świeżych warzyw, które wszyscy znamy jako włoszczyznę.

Włoszczyzna do rosołu:

  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • 1-2 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 1/2 główki selera
  • 1 szt. średniej wielkości pora
  • 1 główka cebuli
  • pęczek natki pietruszki

Gotujemy rosół

Przygotowanie rosołu zaczynamy od mięsa. Czyli najpierw na bardzo małym ogniu gotujemy indycze skrzydło. Proces ten możemy przyśpieszyć, ale trzeba mięć to pod kontrolą, aby w odpowiednim momencie zmniejszyć płomień pod garnkiem. Woda nie może się gotować. Sztuka gotowania rosołu sprowadza się do niedoprowadzenia wody do wyraźnego wrzenia. Rosół ma się prużyć, czyli gotować na pograniczu wrzątku. W trakcie prużenia rosołu nie mogą powstawać bąble, charakterystyczne dla procesu wrzenia. W drugiej kolejności ważny jest dobór składników i przypraw.

Gdy uznamy, że mięso jest dostatecznie miękkie, wkładamy do rosołu przygotowane (oczyszczone i pokrojone w odpowiednie porcje) warzywa. Korzenie marchewki i pietruszki można podzielić na czworo, choć większość gospodyń domowych gotuje je w całości. Seler i por nie jest mile widziany na talerzu, więc tym bardziej warzywa staramy się gotować w całości, aby potem można było je z rosołu sprawnie wyjąć. Cebula w rosole pojawia się zależnie od kulinarnej szkoły. Jedni wrzucają cebulę z łupiną, inni dzielą na pół i przypalają dla specyficznego aromatu. Są też tacy, którzy miejsca dla cebuli w rosole nie widzą.

Rosół ze skrzydła indyka, jak każdy inny, doprawiamy solą i pieprzem. Stara szkoła tak to głosi. Tak naprawdę wszyscy korzystają z gotowych przypraw do zup, ale się do tego nie przyznają. Oczywiście są wyjątki. Na talerzu rosół pojawia się z dodatkiem makaronu lub kluseczek. Większość smakoszy lubi w rosole posiekaną nać pietruszki, którą dodajemy już po wylaniu zupy na talerz. Rosół ze skrzydła indyka nie jest zupą błyskawiczną, ale zaspokoi głód każdego błyskawicznie.

Rosoły i rosołki

Rosół w kuchni polskiej jest zupą sztandarową, kojarzoną najczęściej z niedzielnym obiadem rodzinnym. W tym niedzielnym wydaniu najczęściej spotykamy rosół z wiejskiej kury lub kurczaka. Oprócz barszczu czerwonego i żurku na uroczystościach spotykamy go najczęściej. Mniej popularnym wydaje się być rosół wołowy. W wielu domach jednak do rosołu z kury obowiązkowo dodawany jest kawałek mięsa wołowego. Amatorzy smaku rosołu z bażanta, perliczki czy z przepiórek, zupy te najszybciej znajdą w menu popularnych restauracji lub licznych przydrożnych karczm i zajazdów. Warto jednak i te rosoły włączyć do listy ulubionych zup domowych.

Warto dodać, że w rosole ze skrzydła indyka również mogą pojawić się podroby. W rosole z wiejskiej kury gotowane serca i wątróbka nikogo nie dziwiły. Byli i są amatorzy kurzych łapek. Kilka porcji indyczego żołądka można ugotować oddzielnie i cienko pokrojone podać w rosole. Żołądek indyka ma swoje rozmiary, więc dwa wystarczą na kilka porcji rosołu.

Rodzima kuchnia polska zupami stoi. Swoich wielbicieli ma zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, czy grochówka. Rozsławiona zalewajka nie jest aż tak powszechnie znana, choć miłośnikom żurku i białego barszczu od razu przypadłaby do gustu. Za to wszyscy znają zupę z warzyw. W kolejnym artykule zupa warzywna – prosty przepis dla początkujących lub nielubiących w kuchni tracić czasu. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *