Łosoś duszony na maśle
Dieta rybna obok warzywnej od dawna postrzegana jest jako najzdrowsza. Już przed wiekami ryby dominowały na stołach wielu krajów nadmorskich, które nie mogły poszczycić się polami uprawnymi czy dostatnią hodowlą zwierząt. Morza i oceany dostarczają nam pożywienia nadal, choć w wielu regionach niekontrolowane połowy ryb doprowadziły do zaniku ławic popularnych gatunków. Coraz częściej zastanawiamy się, czy rybę wyłowiono w oceanie, czy pochodzi z hodowli. Popularny i smaczny łosoś jest rybą morską. Czy jego pochodzenie rozpoznamy po kolorze mięsa? Intensywnie różowo-brzoskwiniowy łosoś duszony na maśle zawsze wygląda smacznie.
Łosoś czy coś?
Co zbyt piękne nie może być prawdziwe? Coś w tym jest. Kupowane w sklepach łososie najczęściej mają ów piękny kolor, którym kuszą nas i nasze podniebienia. Niestety, najczęściej intensywnie różowy kolor łososia świadczy o tym, że to mięso należy do ryby hodowlanej. Przy czym łososie nabierają tych intensywnych kolorków dopiero w trakcie hodowli, bowiem różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi – pigmentowi dodawanemu do pokarmu, którym są intensywnie pożywiane.
To w końcu jaki kolor ma prawdziwy łosoś? Blado-różowy zbliżony do beżowego, czyli taki raczej mniej atrakcyjny dla oka. Jakkolwiek trzeba też pamiętać, że w oceanach żyją różne gatunki łososia, których kolor też zależy od zjadanego pokarmu. Tak więc łosoś z oceanu też może mieć różowe mięso. Być może przesadził z krewetkami? Cechą wspólną tej drapieżnej ryby jest to, że jest po prostu smaczna. Łosoś duszony na maśle? Pychota. Oto prosty przepis.
Łosoś duszony na maśle – składniki
- filet z łososia 1/2 kg (dla dwojga)
- łyżka masła klarowanego
- czosnek (3-4 ząbki)
- szpinak 1 opakowanie
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- słodka śmietana 200 ml
- przyprawy: sól, pieprz, zmielona papryka słodka
Łosoś duszony na maśle – przygotowanie
Porcje filetu z łososia kropimy cytryną, solimy, posypujemy odrobiną pieprzu i mielonej papryki. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przechodzimy do przygotowania szpinaku. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Podsmażamy go chwilkę, aby się nie spalił i nie był gorzki. Dosłownie po 30 sekundach smażenia dodajemy szpinak, solimy do smaku i posypujemy odrobiną pieprzu. Całość podsmażamy do momentu aż liście szpinaku zmiękną. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Wyłączamy ogień i podlewamy szpinak śmietaną.
Wracamy do łososia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane do momentu aż zacznie skwierczeć. Następnie obsmażamy przygotowane porcje łososia z dwóch stron. W naczyniu żaroodpornym wykładamy przygotowany szpinak, układamy na nim porcje podsmażonego łososia. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy bez przykrycia około 20 minut.
Gotowe porcje duszonego łososia podajemy na szpinaku z ryżem lub z podgrzaną w piekarniku bagietką, do której doskonale pasuje oliwa lub masło czosnkowe. A co, gdy mamy łososia, lecz nie mamy szpinaku? Łosoś duszony na maśle bez szpinaku też będzie pyszny. Możemy go przyozdobić gałązką rozmarynu lub pietruszki. Z podgrzaną bagietką? Z oliwą? Owszem. Z lampką wytrawnego? Pytanie.