Kurczak na słodko-kwaśno
Miłośników samodzielnego gotowania potraw można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy niezmordowanych poszukiwaczy nowy potraw i smaków, lubiących eksperymentować odkrywców, gotowych na najzuchwalsze kulinarne asocjacje. Jest też ta druga grupa, która korzysta ze sprawdzonych przepisów, zwłaszcza tych prostych, które nie wymagają szczególnej wiedzy kucharskiej czy kunsztu. Nie oznacza to, że ci drudzy są gorsi, nie cechuje ich kreatywność, a ich kulinarne dokonania nie mogą nikogo zachwycić. W obu przypadkach trzeba mieć tę cechę, która sprawia, że chcemy spędzać czas kuchni, widząc w przygotowaniu najprostszego posiłku głębszy sens. Ten sens każdy musi znaleźć sam. Kurczak na słodko-kwaśno – przepis krok po kroku.
Z piersi posiłek
Pieczone udka w całości lub skrzydełka pieczone znamy wszyscy, bo to jedne z popularnych filarów rodzimej kuchni drobiowej. Jeśli marzy nam się kurczak na słodko-kwaśno to pierwszym wyborem powinna być pierś z kurczaka – najlepiej w postaci gotowego filetu. Przygotowanie potrawy z kurczaka na słodko-kwaśno zaliczyć można do dań, które można przygotować bardzo szybko oraz do których przygotowania wystarczą przeciętne umiejętności kulinarne. Do przygotowania potrawy potrzebujemy tyle samo czasu, ile zajmie nam ugotowanie porcji ryżu w saszetce. Zwykle trwa to 15-20 minut.
Kurczak na słodko-kwaśno – składniki
Podany czas przygotowania tego posiłku będzie zgodny z prawdą tylko, jeśli mamy pod ręką wszystkie podane składniki oraz jeśli filet z piersi kurczaka już posiekaliśmy na drobne kawałki. Jeśli nie, trzeba doliczyć dodatkowe 5-10 minut, na pokrojenie filetu w pasemka i posiekanie tych pasemek w drobniutką kostkę. Ostry nóż ułatwia zadanie, ale, skoro jest ostry, lepiej nie robić tego w pośpiechu i bez skupienia.
Przygotowane składniki to:
- filet z piersi kurczaka (posiekany w drobną kosteczkę)
- 3-4 ząbki czosnku (duże)
- porcja miodu pszczelego (czubata łyżka stołowa)
- odrobina soku z cytryny (z połowy lub z ćwiartki cytryny)
- pieprz cytrynowy (3 szczypty)
- kurkuma w proszku (czubata łyżeczka od herbaty)
- gotowa mieszanka przypraw do mięsa (zamiast soli, do smaku)
- czarny sos sojowy (25 ml)
- sos Worcestershire (25 ml)
- oliwa z oliwek (50 ml)
- przegotowana woda (50 ml)
Kurczak na słodko-kwaśno przygotowany z jednej piersi kurczaka to posiłek dla 2-3 dorosłych osób. Mięso pokrojone w drobne kostki mocno redukuje swą objętość. W tym przepisie nie uwzględniono dodatków w postaci owoców czy warzyw. W tej wersji kurczak na słodko-kwaśno podany będzie tylko z porcją ryżu (100g). Wzbogacając posiłek ulubioną surówką, możemy oczekiwać, że 3 dorosłe odejdą od stołu syte.
Kurczak na słodko-kwaśno z ryżem
Pokrojone mięso wrzucamy do głębokiego garnka. Może nim być wok, ale równie dobrze może to być głęboka żeliwna patelnia. Zanim postawimy naczynie na ogniu, wlewamy oliwę, sos sojowy i sos Worcestershire. Doprawiamy mięso przygotowanymi przyprawami (kurkuma, pieprz cytrynowy, przyprawa do mięsa). Dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Mięso szybko wchłonie płyny, ale nic więcej nie dolewamy. Miód oraz porcję przegotowanej wody dodamy w końcowej fazie gotowania. Ustawiamy garnek na ogniu.
Kurczak na słodko-kwaśno jest potrawą prostą, ale wymagającą stałej obecności przy garnku. Potrawę starannie mieszamy, aby nie przywarła do dna garnka. W pierwszej fazie w garnku jest sucho. W skutek działania wysokiej temperatury po kilku minutach mięso odda płyny. Drobno pokrojone mięso drobiowe będzie gotowe po 15 minutach od postawiania garnka na ogniu. Teraz dodajemy miód i wodę. Gdy miód się rozpuści potrawa jest gotowa do podania na stół. Oczywiście ryż też jest już gotowy.